• Sprzedaż i wsparcie

    (+48) 605-351-895

  • Godziny otwarcia

    Pon - Pt 8.00 - 16.00

  • Oferty i produkcja

    (+48) 609-502-380

  • Sobota 8.00 - 14.00

    Niedziela zamknięte

Brzoskwinia

Persica vulgaris

Czy wiecie, że......czereśnia pochodzi ze starożytnej Persji...

J
eszcze przed naszą erą pojawiła się w Azji Mniejszej i w Rzymie, a na terenie Polski w VIII w, chociaż jej pestki znajdowano w wykopaliskach sprzed naszej ery. Wiele poradników opisuje brzoskwinie i nektarynki jako dwie różne odmiany tego samego gatunku. W rzeczywistości nektarynka to genetyczna mutacja brzoskwini. Obie należą do rodziny śliw i moreli. Gatunkowi nadano nazwę persica, ponieważ pierwsi odkrywcy uważali, że owoce pochodzą z Persji. Dziś botanicy są zdania, że owoce pochodzą z Chin, skąd do Persji trafiły dzięki kupcom.

Brzoskwinia Smak to nie wszystko!

Brzoskwinia zawiera wiele składników odżywczych, niezbędnych dla organizmu, w tym witaminy A, C, B2.

PESTKI BRZOSKWINI SĄ TRUJĄCE. Zawierają kwas cyjanowodorowy i nie nadają się do jedzenia, co nie przeszkadza w produkcji, właśnie z tych pestek, olejku stosowanego w kosmetyce.

Rosnące pierwotnie w Chinach drzewo brzoskwiniowe jest wrażliwe na chłody. Podbiło jednak z czasem umiarkowane strefy klimatyczne. Znamy ponad 2 tys. odmian brzoskwini, jej owoce mogą być różnej wielkości. Owoce o białym lub żółtym miąższu są bogate w: żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę Bi, B2, PP i prowitaminę A. Należą do najszlachetniejszych owoców deserowych, można z nich robić: konfitury, kompoty, sorbety oraz dodawać do pieczonego drobiu i do tart.