• Sprzedaż i wsparcie

    (+48) 605-351-895

  • Godziny otwarcia

    Pon - Pt 8.00 - 17.00

  • Oferty i produkcja

    (+48) 609-502-380

  • Sobota 8.00 - 14.00

    Niedziela zamknięte

Jabłoń

Malus domestica

Czy wiecie, że......jabłoń pochodzi z Azji Środkowej...

N
ajnowsze badania genetyków potwierdzają, że jabłoń domowa (malus domestica) wywodzi się od znalezionego w Kazachstanie Malus seversii. Ałma-Ata - stolica Kazachstanu - znaczy "ojciec jabłek", a Ałmaty znaczy po prosty "bogaty w jabłka". Jabłka to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Najstarsze źródła historyczne potwierdzają ich uprawę. Starożytni Egipcjanie, Babilończycy, Asyryjczycy, Izraelici, Grecy i Rzymianie zajadali się jabłkami. Znajdujemy potwierdzenie tego faktu w ich tradycji i wierzeniach religijnych. Każdy wie jakim to owocem poczęstowała Ewa Adama jeszcze w raju. Herakles uwielbiał (złote) jabłka podkradać z ogrodu Hesperyd. Według mitu jabłko też (pośrednio) doprowadziło do wojny trojańskiej. W średniowiecznej Polsce jej uprawę i szczepienie rozpowszechnili zakonnicy. Aktualnie na świecie hoduje się około 10 tysięcy jej szlachetnych odmian. Jest w tej chwili drugim po winogronach najchętniej uprawianym owocem na świecie, w Polsce i Holandii ma kluczowe znaczenie. Rośnie niemal wszędzie, choć najsmaczniejsze jej odmiany hoduje się w umiarkowanej strefie klimatycznej.

Jabłoń Smak to nie wszystko!

Jabłka to owoce jabłoni, rośliny z rodziny różowatych. Sadownicy dzielą je na odmiany; letnie, jesienne i zimowe. W Polsce rosną zdaniem smakoszy najsmaczniejsze odmiany jabłek w Europie. Są bardzo cennymi owocami. Są źródłem cukrów, pektyn, oraz wielu minerałów; m. in. fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia, żelaza. Zawierają sporą ilość witaminy C. W owocach ok. 80% stanowi woda, zaś pozostała część to; białko, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chininowy, bursztynowy), sacharoza, glukoza i fruktoza, błonnik i witaminy. O wyśmienitym smaku decydują olejki eteryczne, wiek drzew, obfitość owocowania, opady i pogoda w danym roku. Są również źródłem witaminy A, B1, B2, PP, B3.

Najcenniejsze w składniki odżywcze są jesienne i zimowe odmiany; (Kronselska, Reneta, Oliwka Żółta, Koksa Pomarańczowa).

Owoce odgrywają dużą rolę w dietetycznym żywieniu. Są jednym z afrodyzjaków i chronią przed zbyt szybkim starzeniem się. Działają na organizm odkwaszająco. Obniżają poziom cholesterolu i biorą udział w detoksykacji organizmu. Korzystnie wpływają na stan mięśnia sercowego. Powiedzonko: "Ładna babka, bo je jabłka" bierze się z tego, że jabłka utrzymują w dobrej kondycji kości i zęby, paznokcie i włosy. Jabłka spożywa się na surowo i to przez cały rok. Stosuje się je do przyrządzenia rozmaitych potraw; zup, dań mięsnych, potraw mącznych, wypieków i deserów. Można z nich wykonać przeciery, dżemy, kompoty, susze, wina, galaretki, musy, soki pitne, wódki, ocet.