• Sprzedaż i wsparcie

    (+48) 605-351-895

  • Godziny otwarcia

    Pon - Pt 8.00 - 17.00

  • Oferty i produkcja

    (+48) 609-502-380

  • Sobota 8.00 - 14.00

    Niedziela zamknięte

Przydomowy ogródek ziołowy.

W
łasny ogródek ziołowy możemy założyć niekoniecznie w części warzywnika, część ziół możemy wkomponować w skalniak lub po prostu uprawiać je w pojemnikach na balkonie, tarasie, parapecie. A w kuchni są one po prostu niezastąpione, szczególnie latem, kiedy mogą być dostępne od zaraz - świeże i pachnące.

A mają wielorakie zastosowanie:

  • kulinaria - przyprawa lecznictwo, kosmetyka - napary, odwary
  • aromaterapia - spacer po ścieżce obsadzonej macierzanką
  • ekologiczne - odstraszają pewne szkodniki

Zioła nie są trudne w uprawie. W ogrodzie wystarczy im niewielki fragment.

  • Słoneczny dla macierzanki, lawendy, szałwii.
  • Mniej nasłoneczniony dla mięty, lubczyku.
  • Dodatkowo - sadzone w warzywniku - pomogą w walce z inwazją szkodników.
  • Mięta sadzona przy kapuście może uchronić ją przed bielinkiem kapustnikiem.
  • Sadzone w pojemnikach na tarasie lub parapecie mogą być ozdobą, szczególnie wielobarwne kompozycje.

Przykłady najczęściej używanych ziół:

  • MIĘTA
    Stosowana do sporządzania herbaty ziołowej i napojów chłodzących, do sałatek i twarożku. Leczniczo - przy zaburzeniach żołądkowych.
  • MELISA
    Do przygotowania herbatek uspokajających, liście (o zapachu cytrynowym), jako dodatek do przetworów owocowychi ozdoba pucharków z lodami.
  • BAZYLIA
    Najlepsza przyprawa do potraw z pomidorów, niezastąpiona do pizzy.
  • SZAŁWIA
    Posiada właściwości odkażające - płyny do płukania ustnej. Przyprawa do wędlin, wieprzowiny.
  • LAWENDA
    Środek przeciw molom, składnik mieszanek aromatycznych, przyprawa do mięs duszonych lub z rożna.
  • LUBCZYK
    Zapachem przypomina przyprawę "maggi", liście dodaje się do zup, sosów.
  • MACIERZANKA
    Do potraw z drobiu, dziczyzny, właściwości bakteriobójcze (płyny do ust).