• Sprzedaż i wsparcie

    (+48) 605-351-895

  • Godziny otwarcia

    Pon - Pt 8.00 - 17.00

  • Oferty i produkcja

    (+48) 609-502-380

  • Sobota 8.00 - 14.00

    Niedziela zamknięte

Wiśnia

Cerasus Miller

Czy wiecie, że......do dzisiaj nie udało się ustalić miejsca pochodzenia wiśni?...

W
skazywane są trzy obszary narodzin tego owocu: Kaukaz, Mała Azja lub jeden z krajów bałkańskich. Pierwsze wzmianki o wiśni pochodzą z I wieku p.n.e. Smak tych owoców szybko rozprzestrzenił się w całej Europie, a później na całym świecie. Szczególnym kultem obdarzana jest wiśnia ozdobna w Japoni, gdzie hodowana jest głównie dla pięknych kwiatów, które są symbolem tego kraju.

Wiśnia Smak to nie wszystko!

Wiśnie zawierają duże ilości kwasów owocowych, a także pektyny (rodzaj błonnika). Mówi się "czerwony jak wiśnia", a może by tak "zdrowy jak wiśnia"? Owoce te są bowiem dobrym źródłem potasu, pierwiastka stabilizującego tempo pracy serca. Co ważniejsze jednak zjedzenie wiśni lub wypicie soku z wiśni może mieć wpływ na obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi. Wiśnie spożywa się przede wszystkim w postaci przetworzonej. Robi się z nich soki, kompoty, galaretki, konfitury, a także nalewki, likiery i brandy. Wiśnie można również kandyzować. Na przetwory lepsze są sokówki, natomiast do ciast i deserów - szklanki. W Europie, gdzie z wiśni robi się głównie soki i dżemy, uprawia się przede wszystkim sokówki, natomiast w Ameryce, gdzie wiśnie najczęściej dodawane są do ciast, przeważa uprawa szklanek.